A Tátra Téri Általános Iskola honlapja


A tartalomhoz

Történetünk

Iskolánk

Az iskola története

Iskolánk 1959/60-as tanévben kezdte meg működését 12 osztályteremmel, 1 előadóteremmel, tornateremmel. Építésében a kerület lakosai, sőt a kerület gimnáziumának tanulói is aktívan vettek részt. 12 évfolyamos iskolának tervezték, így még gimnáziumi osztály is működött itt a kezdeti években. Aztán a gimnazisták átkerültek a Kossuth gimnáziumba, ez az iskola az általános iskolásoké lett.
Kezdettől fogva kevés volt a terem, ezért egészen 1984-ig két műszakban folyt a tanítás itt is, mint sok más kerületi iskolában. A három párhuzamos osztályból az egyik testnevelés tagozatos volt. A sportegyesületek elszegényedése és az egyműszakosságra való áttérés és a közbeni csökkenő létszám miatt a sportágazatot megszüntettük. Az utolsó sporttagozatos osztályunk 1988-ban volt nyolcadikos.Arculatot váltottunk, és kb. 10 évig tehetség szerint bontott osztályokat indítottunk. Ezek kis létszámú, fejlesztő osztályok voltak a különleges foglalkozást igénylőknek, ill. tehetséggondozók az átlagnál jobbaknak. Mindkét nevelési forma eredményesen működött,de a tanulók összetételének változása miatt a kilencvenes években újra a vegyes osztályok szervezésére tértünk át.
Jelenleg évfolyamonként két osztállyal működünk.

Az 1999/2000-es tanévben, alapításunk 40. évfordulója alkalmából hivatalosan is felvettük a Tátra Téri Általános Iskola nevet, s így maradtunk akik voltunk: Tátrások.
Fontosnak tartjuk hagyományaink ápolását - ezt már névadásunk is jelezte - büszkék vagyunk a Tátrás eredményekre.
Tanítványaink számára évek óta szervezünk színjátszó szakkört, nagysikerűek a Tátra-gálák, ahol bemutatkoznak tehetséges diákjaink (vers- és prózamondás, színjátszás, ének és tánc kategóriában).

Minden évben nagy érdeklődésre tartanak számot osztályaink bemutatói és a farsang megünneplése is, akár a havonta megtartott kézműves péntek délután.

Németet és angolt tanítunk. A 2007/2008-as tanévtől felmenő rendszerben emelt óraszámban is oktatjuk az angol nyelvet. Negyediktől nívócsoportos oktatással kezdődik a kötelező nyelvoktatás. A kerületi nyelvi versenyeken rendszeresen dobogós helyezéseket érnek el tanulóink.
Hasonlóan sikeres számítógépes oktatásunk is. A szaktanteremben kis csoportokban folyik a számítástechnika oktatása, s délutáni szakkörökön is telt ház van.

Sok itt a délutáni program is. Rajz-, kézműves-, dráma és karateszakkör, hittan, szolfézs - amit a zeneiskola tanárai tartanak - tömegsport kicsiknek és nagyoknak. Bérletet is veszünk a Csili színházi előadásaira tanulóinknak s az iskolai Állatkert belépőkkel minden osztály, évente többször is ellátogathat a Városligetbe.
A legbüszkébbek arra vagyunk, hogy rohanó, ellélektelenedett életünkben meg tudjuk tartani az iskola családias, kellemes légkörét. Tanulóink otthon érzik magukat, s minden pedagógus ismer minden gyereket.


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe